SSD Disk Nedir?

SSD disk verileri sürekli olarak depolamak için tümleşik devre düzenlerini bellek olarak kullanan bir katı hal depolama aygıtı olarak tanımlanabilir. SSD Disk çeşitleri tümüyle elektronik parçalar bulundurmaktadır ve mekanik parçaları hiç yoktur. Bu özellikleri onları harddisk veya floppy disk gibi klasik elektromanyetik disklerden ayırır. Diğer elektromanyetik diskler ile karşılaştırıldıklarında SSD diskler darbelere karşı daha dayanıklıdır ve daha sessiz çalışmaları ile bilinirler.


SSD disklerin gün geçtikçe fiyatları düşmelerine rağmen her zaman klasik harddisklerden daha pahalı oldular. Çoğu yorumbudur.com sitesinde hakkında yorumları okuduğumuz bu SSD disk çeşitleri güç kaybı olduğunda verilerin silinmesini engelleyen 3D TLC NAND bazlı flash bellekleri kullanır. Hızlı erişim gerektiren fakat güç kesilince dataların silinmemesini gerektirmeyen uygulamalar için SSD'ler RAM'den üretilebilir. Bu tip cihazlar güç kesildikten sonra dataları korumak için kullanılmak üzere bir pile sahip olabilir.


Fakat bir SSD disk genel olarak güçsüz bırakıldığı zaman zamanla sızıntı yapabilecek bir elektrik yükünün içinde tüm dataları biriktirir. Bu da eski püskü SSD disklerin bir iki yıl içerisinde data kaybetmeye başlamasına neden olacaktır. Bu nedenle SSD diskler arşivleme amacı için pek uygun değildir. Melez diskler ve yarı iletken melez diskler (SSHD's) büyük bir HDD ünitesi ve SSD kaşesi barındırarak sürekli erişilmekte olan verilerin performansını artırmak için HDD ve SSD disklerin özelliklerini kendinde toplamıştır.


Sıradan HDD ve SSD diskler arasında karşılaştırma yapmak ise oldukça güçtür. Klasik SSD disk kriterleri HDD'de zayıf olan döngüsel gecikme ve arama süresi gibi noktalara odaklanır. SSD diskler dönmek veya bir datanın yerini tespit etmek zorunda olmadıkları için bu testlerde daha üstün görünebilirler. SSD diskler üzerinde yapılan testler hiç kullanılmamış SSD disklerden ziyade bir miktar kullanılmış SSD diskler üzerinde yapılmalıdır çünkü SSD disklerin birkaç haftalık kullanımından sonra performanslarında düşüş gözlemleyebiliriz.

Yorumla! Görüşleriniz bizim için önemli..

kapat