VPN nedir?

VPN'i kısaca kullanıcıları birbirine dolaysız ve güvenli olarak internet üzerinden bağlayan bir servis olarak tanımlayabiliriz. Bu tanım sizin için yeterli olmadı ise VPN teknolojisini biraz daha detaylı olarak anlatayım size.


Herhangi bir adanın bir ucunda eviniz olduğunu ve adanın diğer ucunda da bir arkadaşınızın evi bulunmakta olduğunu düşünün. Siz de arkadaşınıza gitmek istediğinizde arkadaşınıza normal koşullarda araba ile gitmek durumundasınız ama arabayla giderseniz de hiçbir gizliliğiniz kalmıyor dolayısıyla herkes arkadaşınıza gittiğinizi görebiliyor.


Evlerin her birinin özel bir ağa, yolların ise internetin tümüne karşılık geldiğini düşünelim. Karayolundan gitmek tıpkı diğer serverlara internet üzerinden bağlanmaya benzediğini söyleyebiliriz. Bu durumda hiçbir gizliliğiniz olmaz çünkü internette bağlandığınız serverlarda ne yaptığınızı herkes görebilir.
Şimdi diyelim ki kimsenin arkadaşınızın evine gittiğinizi bilmesini istemiyorsunuz. Uzunca bir düşünme süresinin ardından eviniz ve arkadaşınızın evi arasında bir tünel kazmaya karar verdiniz. Bunu yaparak kimsenin arkadaşınızın evine gittiğinizi görmemesini sağlayarak istediğiniz gizliliğe kavuştunuz.


İşte bu tünel VPN' teknolojisini temsil ediyor işte. VPN sizin bilgisayarınız ve karşıdaki server arasında kimsenin hiçbir zaman göremeyeceği bir tünel oluşturarak size gizlilik sağlar. Bu da demek oluyor ki VPN internette gizliliğinizi koruyor.


VPN'in daha teknik bir tanımını yapacak olursak VPN için bir servis sağlayıcısı tarafından kontrol edilen sanal özel ağ sistemidir diyebiliriz. Bu servisini kullanırken internete kendi IP adresiniz üzerinden değil servis sağlayıcınızın IP adresi üzerinden internete bağlanırsınız. IP adresinizi gizlemenin fiziksel konumunuzu ve kimliğinizi korumak açısından büyük önemi vardır. Eğer VPN servislerini kullanırsanız virüslere ve zararlı yazılımlara karşı önemli miktarda koruma sağlarsınız. Hangi VPN uygulamasını kullanmanız gerektiği konusunda kararsızsanız eğer yorumbudur.com'a bir göz atabilirsiniz

Yorumla! Görüşleriniz bizim için önemli..

kapat